DNEVI SADJA IN ZELENJAVE V VRTCU

Jesen je tisti čas v letu, ko se narava začne umirjati in pripravljati na zimo, mi pa s svojih vrtov in sadovnjakov pobiramo različne pridelke. Iz pridelanega sadja in zelenjave si pripravimo ozimnico, ki jo z veseljem porabljamo v hladnejših mesecih, ki prihajajo. V vrtcu smo med 7. in 18. novembrom 2022 obeleževali sadno-zelenjavne dneve. Otroci so v vrtec prinesli različne vrste sadja in zelenjave, tudi nekatere bolj eksotične vrste (npr. feijoa in čajota). Pridelke, ki so jih otroci prinesli v vrtec, smo poimenovali, se pogovarjali o tem, kje in kako jih pridelujemo, primerjali smo njihovo obliko, barvo, vonj in konsistenco, posvetili pa smo se tudi njihovi notranjosti in pogledali, kateri plodovi imajo peške oziroma koščice.

Otroci so lahko ob dneh sadja in zelenjave pokazali tudi svoje kuharske spretnosti. Iz prinesenega sadja in zelenjave smo skupaj pripravljali različne obroke, kot so hrustljava sveža in pečena zelenjava (krompir, korenje, rdeča pesa, paprika, cvetača …), sveže iztisnjeni sadni sok, smuti, jabolčni zavitek, energijske sončnične kroglice, palačinke s sadjem in marmelado ipd. Njihovo sodelovanje pri pripravljanju obrokov jih je še dodatno spodbudila, da so z veseljem pokušali različne vrste sadja in zelenjave ter spoznavali nove okuse. Dneve sadja in zelenjave smo zaključili s praznovanjem Tradicionalnega slovenskega zajtrka, kjer smo se posladkali z domačimi jabolki. Staršem se zahvaljujemo za pomoč ob izvedbi sadno-zelenjavnih dni in se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

Š. M.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 14)

Morda vam bo všeč tudi...