Praznik kulture ob spominu na Franceta Prešerna

V tednu pred slovenskim kulturnim praznikom so se v vrtcu Horjul odvijale različne dejavnosti v skupinah. Zaradi znanih razmer je bilo v vrtcu prisotnih malo otrok, vendar smo kljub temu posvetili nekaj pozornosti našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu.

Pri Metuljih smo poslušali slovensko himno, kjer smo upoštevali kulturno obnašanje. Nato je sledil nastop deklice, ki je lepo zaigrala nekaj otroških pesmic na flavto. Otroci so jo pozorno poslušali in na koncu glasno zaploskali. Veliko smo se pogovarjali o Prešernu in njegovem življenju. Ogledali smo si risani film o njem. Sledilo je risanje portretov z ogljem, ki so lepo uspeli.

V skupini čebele so priredili mini kulturno proslavo. Otroci so se v treh skupinah dogovorili in sestavili nastopne točke, ki so jih na proslavi pokazali drug drugemu. Ko so bili pripravljeni, so stole postavili v polkrog in proslavo začeli s poslušanjem in prepevanjem slovenske himne. Nato je prva skupina z lutkami in glasbili prikazala pravljico Volk in trije prašički, druga skupina je zapela pesem Zima zima bela, tretja pa odigrala izmišljeno zgodbico o jazbecu in izgubljeni ovčki.

Ob prebiranju slikanic so otroci iz skupine Murni spoznavali Prešernove pesmi, nove besede ter oblačila in pokrivala, ki jih nosijo junaki. Otroci v skupini Murni so se oblekli v narodno nošo iz 19. stoletja; deklice v srajčke in oblekice, dečki so oblekli usnjene hlače in si na glave posadili klobuke. Izvedli so dramatizacijo slikanice Povodni mož. Likovno so ustvarjali s svinčniki na temo ključ iz starih časov.

Pri Pikapolonicah so v tednu kulturnega praznika iskali odgovore na vprašanje, kaj sploh kultura je. Spoznavali so, da nas kultura obdaja na vsakem koraku okoli nas, tako doma kot v vrtcu. Od prijaznega pozdrava, prijateljske igre z vrstniki, pravilnega odnosa do hrane in drugih tudi nematerialnih dobrin.

Seznanili so se z našim pesnikom Francetom Prešernom, ki ima vse zasluge za naš slovenski kulturni praznik in drugimi našimi pesniki, pisatelji in ilustratorji, si ogledali njihova dela, jih prebirali in ob njih likovno in plesno ustvarjali.

Gostili smo potujoče gledališče Kamišibaj s predstavo Kaj naj počnem?. Tudi otroci so se preizkusili v nastopanju in odigrali dramatizacijo Kako je čebelica rešila zajčka. Dan v tednu so popestrili s plesno koreografijo Povodni mož in zabavnim ljudskim plesom Ples z metlo. Sestavili so tudi program kulturne prireditve, ki je vseboval pesmi nagajivke, šaljive deklamacije, ljudske pesmi, plesno koreografijo in seveda na začetku Zdravljico.

Da so pogrešali druženje z vrstniki in gledalce na njihovi kulturni prireditvi, je res, ni šala! Pa niso bili brez gledalcev. Obiskali so jih Anja Štefan, Tone Pavček, Neža Maurer, Kristina Brenkova, Ančka Gošnik Godec, Jelka Reichman in celo sam France Prešeren. Vsakega posebej so otroci pospremili do sedeža. Tudi oni so se razveselili ponovnega srečanja in malo poklepetali.

Seveda so bili nadvse navdušeni nad našo proslavo in obljubili so, da za nas napišejo in ilustrirajo še kakšno slikanico. Prešernu je bilo sicer malo žal, da ni za nas otroke napisal še kakšno pesem.

Otroci so bili sicer zelo zadovoljni, ampak slišalo pa se je med pogovorom: A ne Vanja, saj jih v resnici ni bilo.

Za vrtec Horjul izbrala,

B.R.

 

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost