Letovanje v CŠOD na Prvinah

Večina otrok iz skupine Metuljev in starejši otroci iz skupine Čebele so odšli na letovanje. Za nekatere otroke so dnevi do letovanja minevali prepočasi. Pa vendar je prišla. Deževna in mrzla sreda, o soncu in toploti izpred dveh dni ni bilo ne duha ne sluha. Torej …

Na deževno sredo 17. 4. 2024 smo se z avtobusom odpeljali proti Čemšeniku. Veselje, smeh in zvok koleščkov na kovčkih so odmevali naokrog, ko smo prispeli na Prvine, se odpravili v dom in odložili prtljago.

Pred kosilom smo imeli še nekaj časa, tako da smo se podali na krajši ogled okolice doma. Zasnežene veje smrek in bukev so se sklanjale nad nami in nas močile s svojimi kapljicami. Zasneženi travniki so nas vabili na igro v snegu. Tako smo po kosilu oblekli smučarske hlače in se podali na sneg. Po malici smo se pogovarjali o vremenu in izdelali vetrno sovo ter spoznali legendo o škratu Perkmandeljcu. Po večerji smo se podali na potep skozi smrekov gozd. Med tem časom se je začel spuščati mrak, tako da smo prižgali svoje svetilke in se v dom vrnili s prižganimi lučkami. Otroci so bili po novo nabranih izkušnjah utrujeni in so večinoma kar hitro zaspali.

Naslednji dan se je začel z jutranjo telovadbo ob glasbi, po zajtrku pa je sledilo plezanje na smreko v plezalni opremi in pohod, ki se je imenoval Sovin pobeg. Prve popoldanske dejavnosti smo zaradi sneženja izvajali noter. Govorili smo o gradovih. Otroci, razdeljeni v več skupin, so morali izdelati grad, v katerega so morali skozi samo dejavnost vnesti nekaj njegovih značilnosti: vhod, zastavo, …

Sredi popoldneva so padavine ponehale, tako da smo z dejavnostmi lahko nadaljevali zunaj. Ena skupina je odšla v gozd nabrat storže, vejice, liste, palčke, lubje, kamenčke, … skratka vse, kar so našli  na gozdnih tleh in je šlo na pladenj; to je bil material, s katerim so nato slikali na papir. Druga skupina pa je izdelala vodni filter. Po malici sta se skupini zamenjali.

Zvečer smo zakurili ogenj in ob njem zaplesali nekaj bansov. Vendar pa je bilo dogajanje ob ognju še zaradi ene stvari nekaj posebnega. Pravijo, da ta »Prvinski ogenj« menda izpolnjuje skrite želje otrok. Zato so otroci svoje želje narisali na listek. Listek so nato zmečkali in ga ob izgovorjavi posebnih čarobnih besed vrgli v ogenj. Vse želje, ki so ostale skrite in so zgorele v ognju, se menda uresničijo.

V petek zjutraj smo spakirali kovčke in slekli svoje postelje. Po jutranji telovadbi je sledil zajtrk, nato pa je polovica otrok nadaljevala s plezanjem na smreko, druga polovica pa je odšla na Sovin pobeg. Dopoldanske dejavnosti so ob sončnih žarkih hitro minile. Po kosilu smo naložili prtljago, se zahvalili za gostoljubje ter se polni lepih vtisov odpravili proti domu. Od nas so se poslovile še snežinke, ki so nas spremljale vse tja do avtoceste.

Glasovi na avtobusu so počasi potihnili. Šofer nas je varno in iznajdljivo pravočasno pripeljal do vrtca, kjer so nas že pričakali neučakani starši, da izvedo, kako smo se imeli in kaj smo počeli. K sreči se je naše letovanje končalo v petek, tako da so imeli otroci dovolj časa, da so lahko povedali in ob tem še enkrat podoživeli dogajanje z letovanja ter si odpočili vse tja do ponedeljka, ko so nas čakale vodne dogodivščine na plavalnem tečaju, to pa je že druga zgodba.

Barbara Čepon

 

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 15)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost