Vzgojno-izobraževalno delo od 15. 3. 2021 dalje

Spoštovani,

obveščamo vas, da je Vlada RS dne 10. 3. 2021 podaljšala veljavnost Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih do 19. marca 2021.

Izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov v vrtcih in osnovnih šolah bo potekal enako kot v tem tednu.

Vlada je na dopisni seji dne 11. 3. 2021 spremenila tudi Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Novost, ki jo prinaša sprememba odloka je, da zaščitnih mask učenkam/učencem, ki so starejši od 12 let, ni treba več nositi pri pouku športa. Priporočamo, da čim več pouka športa in drugih aktivnosti poteka zunaj.
Še vedno je obvezna uporaba zaščitnih mask za učenke/učence od 6. razreda osnovne šole oziroma od dopolnjenega 12. leta dalje v vseh razredih. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice/učitelje v osnovnih šolah.
Uporaba zaščitnih mask ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in za učenke/učence od 1. razreda do vključno 5. razreda osnovne šole, izključno ko so v matičnemu oddelku. Zaščitna maska ni obvezna tudi za vzgojiteljice/vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojiteljice/vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Kljub temu priporočamo, da vsi strokovni delavci pri neposrednem delu z otroki za svojo varnost in zaščito, ves čas uporabljajo zaščitno masko.

Izjema v skladu z navodili NIJZ so tudi otroci z oslabljenim imunskim sistemom in nekaterimi drugimi podobnimi boleznimi (npr. rak, cistična fibroza), za katere priporočamo uporabo mask po posvetovanju z otrokovim zdravnikom. Posebna presoja je potrebna tudi pri stanjih, ki lahko ovirajo uporabo maske (npr. motnje v razvoju, zmanjšana zmožnost, druga zdravstvena stanja). Tudi o tem naj presoja osebni zdravnik otroka.

Opozoriti bi želeli še na izjemo, ki jo odlok predvideva že ves čas, in sicer, da se pri neposredni komunikaciji z gluhimi in naglušnimi otroki, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če:

  • je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra,
  • se uporabi vizir ali
  • če komunikacija s temi otroki poteka za stekleno pregrado.
    Prav tako uporaba zaščitne maske v komunikaciji z gluhimi in naglušnimi otroki ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Obveščamo vas še, da je NIJZ posodobil Navodila vzgojno-izobraževalnim zavodom (VIZ) ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v zavodu, ki so dostopna na https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje.

Aleksander Gube, ravnatelj

 

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost