Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk smo letos obeležili 19. 11. 2021. Za nas je to poseben dan. Ta projekt je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

Namen projekta je:

  • zboljšati zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave;
  • približati pomen kmeta in kmetijstva  ter čebelarja in čebelarstva;
  • izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad;
  • osveščati mlade o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja.

 

Na ta dan smo se zjutraj posladkali z medom lokalnih čebelarjev, domačim maslom, kruhom, jabolki ter skodelico toplega mleka. Nato so nas obiskali lokalni čebelarji in nam predstavili pomen čebel in čebelarske pripomočke. Otroci so bili navdušeni. Čebelarjem se zahvaljujemo za podarjen med in svečke iz čebeljega voska.

Ta praznik smo obeležili  z zanimivimi dejavnostmi: se pogovarjali o čebelah, jih spoznavali preko literature, izdelovali prstne lutke –  čebelice, poslušali pesem Čebelar,  peli pesem- Čebelice, se igrali prstno igro Panj, zaplesali ples čebelic, poslušali pravljice o čebelah, izdelovali pogrinjke, si ogledali čebelnjak, hodili po Julkini poti, si pripravili medeni napitek….

Preko različnih idej smo poskušali pri otrocih ozavestiti pomen zdravega prehranjevanja, povezanega z zdravim načinom življenja. V našem vrtcu se trudimo, da bi otrokom približali pomen zdrave in raznolike prehrane. Enkrat na mesec si otroci izberejo jedilnik, ki je značilen za posamezno slovensko pokrajino. Kuharice za otroke skrbno pripravijo nove jedi, vzgojiteljice pa otrokom le te predstavijo in poskrbijo za kulturno in prijetno uživanje v hrani.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost