Skrb za zdravje

V mesecu marcu smo se v vrtcu Horjul veliko pogovarjali o skrbi za lastno zdravje in varnost ter spoznali pomen solidarnosti in humanosti. Tako nas je obiskala medicinska sestra, ki je otroke seznanila z zdravim načinom življenja (toaletni trening, zdrava prehrana, pravilno umivanje rok, osebna higiena, gibanje). Na zelo humoren način nam je pripovedovala o junakinji Pikipoki, ki je inšpektorica za spanje. Pikapoka preverja, ali so male zverinice postorile vse, kar je potrebno narediti pred spanjem: se okopati, si umiti zobe, obleči pižamo, iti na stranišče in prebrati zgodbo za lahko noč. Otroci so zelo uživali ob pripovedovanju medicinske sestre. Radi so tudi delili svoje izkušnje, kako sami skrbijo za osebno higieno. Poudarili so, da nikoli ne pozabijo na večerno opravilo umivanja zobkov. Vsi otroci so tudi povedali, da sladkarije niso zdrave za njihovo zdravje ter da jih pojedo zelo malo pa čeprav so zelo dobrega okusa.

Kasneje smo se še razveselili prostovoljcev Rdečega križa, ki so nas aktivno in predvsem poučno popeljali skozi delavnice ”Samo eno življenje imaš – Prva pomoč za najmlajše”, katerih glavni namen je otrokom približati pomen prve pomoči, klic na številko 112, odnos do poškodovane osebe in preventivno ravnanje, da ne pride do nesreče. V primeru nezgode lahko otroci veliko pomagajo, pa čeprav so majhni. Že to je veliko, da v primeru, če najdejo na tleh negibno osebo, poiščejo odraslega in ga prosijo za pomoč. Pomembno je tudi to, da imajo otroci doma kovček prve pomoči na dosegu njihovih rok, saj lahko tako tudi oni pomagajo v času nezgode. V parih so se otroci urili v dobrem opazovanju, ali se ponesrečenec odziva, če diha, mu privzdignili glavo, ga obrnili na bok in poklicali pomoč reševalcev na 112. Tudi prava komunikacija z reševalci, to je pozorno poslušanje njihovih vprašanj in navodil je zelo pomembno. Včasih se zgodi, da dobimo kakšno buško ali rano, za kar nam ni potrebno poklicati reševalcev. Buško in rano oskrbimo doma z obkladkom oziroma sterilno gazo in povojem. Otroci so se preizkusili v povijanju glave z lažjo poškodbo. Naučili smo se kako ukrepati v primeru, če si odlomimo stalni zob. Tega skrbno poberemo, ga damo v mleko ali slino (lahko tudi pod jezik) in odhitimo k zobozdravniku, ki nam lahko reši ta zob. V dar smo dobili tudi kovček prve pomoči, tako da lahko vsak dan v vrtcu vadimo pravilno oskrbo različnih poškodb.

Toliko zanimivih in poučnih nasvetov smo dobili od prostovoljcev in medicinske sestre za kar smo jim zelo hvaležni in upamo, da se nam bodo še kdaj pridružili v skupini.

Hvala.

A.S.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost